“Ik vind Erna een goede strenge piano juf.”
Lucas (11)


 

“Noortje is een fantastische piano juf die steeds door de muzikale beleving als uitgangspunt te nemen de technische problemen weet te tackelen met een eindeloos geduld en ongeëvenaard enthousiasme.”
Arie (57)


 

“Noortje is heel aardig en behulpzaam als je iets niet helemaal snapt. In de les voel ik me op mijn gemak bij Noortje, ze maakt ook wel eens een grapje ;).”
Renée (13)


 

“I am a grown up beginner and I started to play piano around two years ago with Erna. She is a professional pianist and very inspiring person. Every time when I am done with my lesson I am looking forward to come back home and either to learn a new piece or to continue practicing. She always can suggest something interesting to play which can be useful for technique, and in the same time we can learn hard pieces that I never thought that I could play. Everyone who ever dreams to play piano and for some reason has doubts to start should definitely give!”
Valentina (27)


 

“Ik krijg veel energie van de pianolessen van Noortje Krämer.
Door de technische instructies over vingerzetting, aanslag, maatvoering,  ritme en  klankkleur ga ik niet alleen beter spelen maar leer ik  vooral beter luisteren waardoor ik muzikaler ga spelen. Onder de bezielende  leiding van Noortje Krämer wordt piano spelen een niet aflatende , boeiende bezigheid.”
Bernadette (70)


 

“Ik vind de lessen heel erg leuk. Ik leer er heel veel van want ik vind het moeilijker dan ik verwacht had. Maar Noortje komt altijd met leuke ideeën zoals bekende popliedjes uitzoeken hoe je ze moet spelen.”
Imme (15)


 

“De lessen van Erna zijn altijd plezierig. Door haar aanwijzingen, stimulans en enthousiasme blijf ik gemotiveerd om door te gaan met pianospelen. Ook als ik niet goed geoefend heb, weet ze de lessen zinvol te maken en is ze altijd positief. Haar aanwijzingen gaan niet alleen over techniek of uitvoering, maar ook over hoe ik kan oefenen en hoe ik meer ontspannen kan spelen. Ze zoekt naar muziek die past bij mijn smaak en niveau en ook als mens voelt ze me goed aan. Maar het is vooral haar enthousiasme dat aanstekelijk werkt!”
Mirjam (55)


 

“Ik ben heel enthousiast over de lessen bij Noortje. Ik heb heel veel van haar geleerd! Ik vind het fijn, dat ze kritisch luistert en mij ook goede aanwijzingen geeft, waardoor de stukken ook groeien. Ik heb inmiddels een repertoiretje van stukken, die ik regelmatig speel. Door haar heb ik mijn grenzen wat verlegd en ook muziek van componisten gestudeerd, die ik normaal gesproken zonder hulp niet zou durven aanpakken. Ik kan haar van harte aanbevelen. Ik ben inmiddels bijna 5 jaar op pianoles.”
Tine


 

“Noortje is een fijn en soepel persoon om les van te krijgen, wat erg fijn is bij het hebben van een eigen onderneming. Zo kun je toch je lessen blijven volgen zonder je flexibiliteit naar je eigen klanten te verliezen, dit is tijdens piek-periodes of onverwachte prioriteiten, langlopende projecten, erg fijn. ze kijkt je hier niet op aan, maar doet haar best om samen de lessen te verzetten of in te halen, of tijdelijk in een andere vorm te gieten. Dit prikkelt ook om toch nog even tussen alle drukte door, je offertes aan de kant te gooien, en even piano te gaan spelen. Daarnaast is ze erg persoonlijk, zoekt ze mee met wat je leuk vindt om mee bezig te zijn, of waar je aan moet werken. De vaste lesmethode verveelde mij soms wel, gelukkig wist ze me al vrij vlot uit te dagen met kleinere stukken die vergelijkbaar waren uit “classics for moderns e.d.” welke ik leuker vond om te spelen en met plezier aan werkte. Haar muziekkennis is breed. en ze heeft een leuke mini-bibliotheek in de lespraktijk om stukken uit te kiezen.”
Rens (20)


 

“Ik heb veel van Erna geleerd. Niet alleen op het gebied van muziek, maar ook over mezelf. Op de momenten dat ik dacht over stoppen met piano, liet zij mij toch weer zien dat het heel leuk is. Ze past haar lesmethode aan mij aan en daagt me uit. Bovendien is Erna niet alleen een pianolerares, ze is ook iemand met wie ik altijd kan praten.”
Maaike (17)


 

“Ruim 20 jaar geleden ben ik als volwassene begonnen met pianoles bij Noortje. Door het enthousiasme, de hartelijkheid en het geduld van Noortje, vind ik het nog steeds leuk om naar les te gaan en thuis te oefenen. Wat ook leuk is als je al wat langer op les zit, is dat je oude stukken nog eens gaat oefenen en merkt dat deze je nu iets makkelijker afgaan. Zelf speel ik vnl. ‘de klassieken’, maar ook jazz, populair en andere stijlen behoren tot de mogelijkheden.”
Annemieke (45)


 

“Ik vind het altijd heel fijn als ik een nieuw liedje wil spelen op de piano dat u er dan meteen de muziek voor zoekt en ermee aan de gang gaat.”
Emma


 

“Een pianoles met Erna is een feestje. Mocht ik een dipje hebben in het pianospelen, dan kom ik altijd weer vol piano-speel-zin naar buiten. Thuis oefen ik de noten, maar met Erna erbij wordt het muziek. Met haar handen, lijf en stem brengt ze over waar het muziekstuk naartoe moet. Zo komt de muziek ook in je eigen lijf te zitten en daarna, na nog meer oefenen, soms ook zomaar uit je handen!”
Hester (46)


“Noortje heeft engelengeduld met de (op de piano) minder begaafden.
Vriendelijk.
Invoelend.
Gepassioneerd voor muziek.
Brede interesse, ook muzikaal.”
Anton (65)


“Sinds najaar 2007 heb ik nu les van Erna en dat vind ik fijn en stimulerend. Ik voel me positief en met geduld door haar benaderd. Ze zoekt muziek voor me uit, waar ik plezier aan kan beleven die niet te hoog gegrepen is en toch mooi klinkt. Erna zoekt met me uit hoe ik me meer kan ontspannen en hoe mijn zelfvertrouwen en durf bij het pianospelen kan groeien. Ze geeft goeie en bruikbare muzikale en technische aanwijzingen. Ze stimuleert me om met plezier te blijven spelen. Ik zie helaas niet zo goed meer, maar ook daarbij helpt ze oplossingen en aanpassingen te vinden, waardoor ik toch kan blijven spelen. Het is voor mij belangrijk les te houden, want zonder begeleiding en stimulans breng ik het in mijn eentje niet op te blijven oefenen en onthoud ik mezelf een hoop plezier.”
Adrie (66)


“Ik vind jou (Noortje) heel volgend in wat de leerling wil, en dat is heel prettig. Maar soms is het ook prettig als de docent meer initiatief neemt en met een stuk komt. Zoals je deed bij ‘het heldere beekje’. Want voor mij is het natuurlijk lastig inschatten wat geschikt is voor mij om te spelen.”
Mieke